Zoveel ideeën tegelijk. Waar moet ik beginnen?

Zoveel ideeën tegelijk. Waar moet ik beginnen?

Ken je dat? Je bent een creatieve ondernemer. Je wilt heel graag doen waar je goed in bent, maar bij het bedenken van het volgende project wordt je overspoelt met ideeën. Bij het opstellen van mijn eigen social media strategie had ik dit ook. Ik wil graag iets doen met social media, maar waar begin je dan? Ik vind alles leuk. Alles lijkt even belangrijk. Als ik wil kan ik wel 100 tips opschrijven en 1000 ideeën. En omdat er zoveel zijn en ik een klein afleidings-……. hey waarom waait het zo buiten .. o een vlindertje …probleempje heb, weet ik vaak niet waar ik moet beginnen. Dan wordt het zo’n berg waar ik tegenop kijk en voor je het weet ben ik weer twee weken verder.

Hoe tackel je dat probleem?

Goeie vraag. Ik krijg heel vaak het advies: Je moet gewoon beginnen. Maar ja, als dat zou werken had ik dat allang gedaan natuurlijk. Wat voor mij werkt zijn drie vijf dingen:

  • 1. Maak een social media strategie. 

    Schrijf 5 verschillende zaken op die je wilt behandelen. Ik heb het als volgt ingedeeld:

  1. Maandag: Vlog
  2. Dinsdag: Blog
  3. Donderdag: Video van een eindproduct
  4. Vrijdag: Throwback Tuesday
  5. Zondag: Guerrilla Marketing Video

2. Kijk per onderdeel wat er bij past.

Hierbij kijk je of het onderwerp aansluit bij je doelgroep. Een van mijn doelgroepen zijn bijvoorbeeld zzp-mama’s die graag een video voor hun bedrijf willen.

3. Maak een lijst van onderwerpen

Laat ruimte over voor als je een brainwave hebt. Dit werkt echt geweldig. Hoe vaak popt er niet een gedachte in mijn hoofd en blijft dan aan mij knagen, totdat ik er iets mee doe? Veel te vaak. Dus VAL ME NIET LASTIG BRILJANT IDEE, wacht even op dit papiertje totdat ik tijd voor je heb.

4. Neem voordat je begint even een pauze

Een momentje voor jezelf, een momentje voor bezinning, een check-in moment, kijk een mindfullness video op youtube. Wat je ook doet, het zal je goed doen. Je hersens zullen je dankbaar zijn.

5. Het is niet erg als alles niet in een keer lukt.

Je hebt nu een megalijst met onderwerpen, taken, blogs en vlogs, maar er is niemand die van jou veerwacht dat je in de eerste week alles al hebt uitgevoerd. De enige die daar boos om kan worden is je innerlijke balletjuf. Persoonlijk had ik een hele vervelende balletjuf die in mijn hoofd altijd achter me stond om te kijken of het niet beter kon, compleet met knot en Russisch accent. Daar wordt echt niemand blij van. Nu kan ik haar wat meer loslaten en kijk ongemerkt is er weer een blog geschreven.

About the Author

Marieken Smeets