De QR-code is onderdeel van de Fiets & LEDER routes door De Langstraat. Je kunt de route gratis fietsen en zo de leukste plekjes in de omgeving ontdekken.

Kees Grootswagers, lid van Heemkundekring De Ketsheuvel, neemt ons mee door het verleden van de leerindustrie in Kaatsheuvel. Het dorp dat vele honderden kleine huisfabriekjes kende. Om leer te looien gebruikte men de run uit de schors van de eikenbomen. Deze run werd gemalen in de molen De Couwenbergh. In het centrum tref je Meester Schoenmaker Jan van der Velde. Hij zit al 43 jaar in het vak en ziet hoe de leren schoen vervangen wordt door de vegan schoen van bamboe. De zaak van Jan (zie ook www.schoenmakerijkaatsheuvel.nl) vind je tegenover het beeld van de trotse schoenmaker, op Hoofdstraat 93. De oude schoenfabriek Stocko op de Rechtvaart is nog de enige behouden fabriek van deze omvang in het dorp. In 1970 is deze gesloten maar nog steeds in bezit van de familie Stokkermans.

Heemkundekring De Ketsheuvel
Hoofdstraat 64 
5171DE Kaatsheuvel

‘Rondleiding door Kaatsheuvel’

bij Industrieel monument Meester Schoenmaker

Haal meer uit je fietstocht

Maak je fietstocht compleet en boek er een arrangement bij. Er valt van alles te kiezen: van scharrelroute tot rondleiding. Kijk voor de leukste arrangementen voor een familiedag, team- of bedrijfsuitje op Verrassend Langstraat & Meer.