Vier dingen die fout kunnen gaan bij online video

webcam-toy-foto5

Vier dingen die fout kunnen gaan bij video

Je bent er helemaal klaar voor. Jij gaat videomarketing gebruiken om je bedrijf te promoten. Je zit helemaal klaar met je smartphone, klaar om je eerste video te schieten. Maar als je klaar bent, blijkt het filmpje onderbelicht, korrelig en slecht verstaanbaar. Er kan nog al wat mis gaan met video.

Fouten maken hoort erbij

Als videograaf heb ik ook heel vaak gestaan waar jij nu bent. Je hebt een geweldig idee in je hoofd, maar de uitwerking lijkt totaal niet op de Hollywood productie die je voor ogen had. Dat geeft niks, want van je fouten kun je leren. Fouten maken is goed en ik kan het weten. In de laatste 20 jaar als videograaf heb ik elke videoblunder gemaakt, die je je kunt bedenken en ik ben er alleen maar beter door geworden. Daarom geef ik je nu de kans om te leren van mijn fouten.

Klein voorbeeldje van hoe het wel moet

4 meest gemaakte fouten bij online video

Onderbelichte beelden

Ik zie heel vaak zelfgemaakte video’s van bedrijven die binnen opgenomen zijn. Even snel de zaak laten zien of even snel een praatje opnemen op je smartphone. Wat mensen vaak vergeten is dat onze ogen veel beter zijn dan een videocamera en sneller zich aan het gebrek aan licht kunnen aanpassen dan de videocamera van je smartphone dat kan. Zo lijkt een ruimte die op het blote oog prima belicht lijkt opeens een donker hol.

TIP: maak gebruik van daglicht. Ga voor een open raam zitten, zodat de zon op je gezicht valt.

Ruis

Wanneer je iets opneemt zorg dan dat er geen storende achtergrondgeluiden aanwezig zijn. Aan het geluid van de radio of die drukke snelweg ben jij misschien al gewend, maar het klinkt heel storend als je later het filmpje terug hoort. Zeker als je het filmpje daarna nog wil monteren.

TIP: Zet alle apparaten om je heen uit, van radio tot koffiezetapparaat en neem je praatje op in de stilste ruimte van je bedrijf. En mocht dat niet mogelijk zijn, kijk eens of je het na sluitingstijd kunt opnemen.

Let op de achtergrond

Jij staat nu geweldig in beeld, je staat in het zonlicht, er is geen achtergrondruis meer, maar de ruimte die je hebt gekozen oogt erg rommelig. Er staat nog een dweil in het zicht of een boodschappentas op de grond.

TIP: Het kan niet simpeler. Als je een presentatie opneemt, Kijk even om je heen over er geen rare dingen in de achtergrond staan. Past de achtergrond bij de boodschap die je wil overbrengen? Leidt de achtergrond niet af? Zolang je achtergrond neutraal is, kan er niet veel mis gaan.

Zorg ervoor dat jouw verhaal jouw doelgroep raakt

En als laatste: zorg dat jouw verhaal jouw doelgroep raakt. Schrijf eerst op wat je wil zeggen en oefen het een aantal keer. Als videograaf weet ik maar al te goed dat een goed filmpje niet in een keer goed wordt opgenomen. Oefen een aantal keer, met en zonder camera.

Hulp nodig?

En mocht je echt een professioneel filmpje dan kun je altijd mijn hulp inschakelen. Ik ben bereikbaar voor al je videovragen. Samen zorgen we ervoor dat jouw verhaal jouw doelgroep raakt.

legaal-pijl-nieuw                      meer info over het maken van bedrijfsfilm

About the Author

Marieken Smeets