Hoe overkom je je angst om je doelgroep te beperken?

doelgroep

Hoe overkom je je angst om je doelgroep te beperken?

Het is een zin die ik veel hoor de laatste tijd: ‘Beperk je doelgroep, focus je op een kleine groep en vind jouw niche op de markt’. Maar wat betekent dat nou en loop je zo niet het risico om klanten mis te lopen?  In deze blog leg ik je uit wat de voor- en nadelen zijn van het beperken van je doelgroep.

Waarom zou ik me op een kleine groep richten?

Het lijkt onlogisch. Jij biedt een product aan en je wilt zo veel mogelijk klanten trekken. Dus je natuurlijke reactie als ondernemer is om je marketing boodschap op zoveel mogelijk mensen te richten. Het effect hiervan is dat je met een schot hagel op een stel opvliegende eenden schiet. De kans dat je er een raakt is eerder geluk dan wijsheid. Wat veel beter werkt is om te denken als een jager met een goed geweer (om even in jachttermen te blijven).  Je weet precies wie je doelgroep is, je richt je op het doelwit en je schiet in een keer raak.

Nog een voordeel van een kleine doelgroep

Doordat je op een specifieke doelgroep richt, kun je veel beter inspelen op de behoeftes van deze doelgroep. Je kunt deze doelgroep bestuderen en analyseren. Zo kom je er achter waar ze moeite mee hebben en welke vragen er spelen. Hierdoor kun je veel makkelijker inspelen op de vraag van je potentiele klanten.

Nadeel van het richten op een kleine doelgroep

Het duurt even voordat je precies bent afgestemd op je doelgroep. Je hebt wat geduld nodig. Door te blijven posten en je blogs en vlogs te fine tunen zul je zien dat je steeds meer reacties krijgt op social media.

De ideale klant

Wat voor mij heel goed werkt is om me voor te stellen hoe de doelgroep eruit ziet. Dat doe ik door een beeld te vormen bij mijn ideale klant.  Mijn ideale (fictieve) klant is bijvoorbeeld: Noortje.

‘Ze werkt als ZZP-er en coacht mensen met die in de knoop zitten met zichzelf. Door medeleven en een luisterend oor helpt ze deze mensen een stap verder. Ze is communicatief vaardig, maar weet niet goed hoe ze dat kan omzetten in een marketingboodschap. ‘

Door mijn ideale klant zo te omschrijven, kan ik me beter inleven in de belevingswereld van mijn klant en is het makkelijker om mijn marketingboodschap hier op aan te passen.

Worstel jij nu ook met dit soort vragen? Of herken je jezelf misschien in Noortje? Dan kan ik je verder helpen op het gebied van videomarketing.

Nieuwsgierig? Meer info vind je via deze link.

About the Author

Marieken Smeets