De maandagochtend blues

Hoe word je productief op maandagochtend?

Maandagochtend! Vervloek jij, maandagochtend. Waarom is het zo moeilijk om op te starten? Waarom kan ik er niet even een koffie in gieten en dan gaan? Want er ligt een berg werk. Facturen die moeten worden ingevoerd, offertes die moeten worden verstuurd, nieuwe ideeën die op het punt staan om geboren te worden. Maar waarom dan dit uitstelgedrag? Nog even op facebook, nog even een artikeltje lezen, nog maar een kop koffie halen. Voor je het weet is het 11:00 uur en door al je getreuzel is er nog niets gebeurd.

Hoe bestrijd je de Maandagblues?

Vroeger zag ik de maandagblues als een draak die je moest bevechten. Een grote paarse draak die vuurspuwend op de loer lag op zondag om me maandagochtend gevangen te houden. Ik verzon dan allerlei plannen om tegen de draak in te gaan en hem met geweld terug te stoppen in zijn hok. Dat deed ik door meteen aan de dag te beginnen, twee koppen espresso weg te tikken en dan mezelf dwingen om saaie klussen aan te pakken. Meteen volle bak aan de administratie, mezelf dwingen om het ergste eerst te doen. Op de korte termijn werkt dat ook wel, maar op de lange termijn won de draak toch weer terrein. Hoe moest ik het dan aanpakken?

Vier tips om de motor aan te zwengelen

  • – Laat de draak nog even slapen: Start je dag niet meteen met werk, maar zoek eerst iets geestdodends waardoor je lichaam alvast in werkmodus komt. Je kunt bijvoorbeeld denken aan stofzuigen, de post ophalen en de vaatwasser uit- en inruimen. Dat is in ieder geval mijn routine op maandagochtend. Hierdoor word je lichaam al actief en heeft je geest de tijd om rustig wakker te worden.
  • – Wordt vrienden met de draak: De draak wil het liefste dat je hem niet lastig valt, Daarom is hij zo boos op maandagochtend. Dus in plaats van direct met de saaiste dingen van de dag van start te gaan. Beloon jezelf met iets leuks: voor mij is dat het schrijven van een blog. En door het ‘geestdodende’ werk van eerder zijn de creatieve sappen aan het stromen. Maak daar gebruik van en creëer iets wat je leuk vind op maandagochtend.
  • – Geef je draak iets te doen: Een van de redenen dat je draak zo chagrijnig is op maandagochtend is dat hij geen idee heeft wat er staat te gebeuren die dag. Het enige dat íe weet is dat er bergen werk verzet moeten worden en daar heeft hij geen zin. Maak het daarom makkelijk voor je draak. Maak een to do lijst. Schrijf op wat je die dag allemaal moet doen. Alles mag op deze lijst staan. Hoe meer er op de lijst staat des te rustiger je draak wordt. Wat op papier staat is namelijk uit je hoofd. Dat betekent niet dat je alles meteen die dag hoeft te doen. Kijk wat belangrijk is en doe dat eerst. Andere zaken kunnen verschoven worden naar een later punt in de week.
  • – Beloon je draak: Je bent nu volledig op stoom. Je gaat iets leuks en creatiefs doen en het is nog niet eens half tien. Je hebt je to do lijst en je bent klaar voor je werkdag, maar vergeet niet om je draak ook af  en toe te belonen. Laat je draak met je meewerken. Hij zorgt voor kracht en inspiratie, dus af en toe heeft hij wel een koekje verdient. Dus neem af en toe een pauze, haal eens een cappuccino in plaats van een gewone koffie of ga een blokje om. En laat je draak luisteren naar je favoriete muziek. Daar wordt hij ook blij van. Mijn favoriete muziek is Triphop, heel relaxend. Als je draak blij is, ben jij ook blij.
  • Succes

    maandagochtend

About the Author

Marieken Smeets